Beneficis de les aigües termals i els jaciments d’aigua

Descobreix els increïbles beneficis de les aigües termals i els jaciments d’aigua: relaxació, rejoveniment i curació natural.

 

A tot el món, les aigües termals i els jaciments d’aigua s’han considerat com a veritables tresors naturals a causa dels seus múltiples beneficis per a la salut i el benestar.

Aquestes fonts naturals d’aigua, escalfades per la geotèrmia i enriquides amb minerals i elements nutritius, han estat utilitzades durant segles per diferents cultures com una forma de tractament i relaxació.

A mesura que la consciència sobre la cura de la salut i la cerca de mètodes naturals de curació ha augmentat, les aigües termals i els jaciments d’aigua han guanyat popularitat com a destinacions turístiques i centres de benestar.

Estiguis buscant relaxació, alleujament de dolors i molèsties, o simplement una fuita de la rutina diària, les aigües termals i els jaciments d’aigua poden oferir-te una experiència única i revitalitzant.

Descobreix els beneficis que aquestes fonts naturals tenen per a oferir i com pots aprofitar al màxim el seu potencial terapèutic i rejovenidor.

 

Els tipus d’aigües termals i els seus beneficis

Les aigües termals es classifiquen en diversos tipus segons la seva composició química i temperatura. Entre els tipus més comuns es troben:

 1. Les aigües sulfuroses, riques en sulfats i sulfurs, conegudes per les seves propietats antiinflamatòries i desintoxicants, beneficioses per a afeccions de la pell i malalties respiratòries.
 2. Les aïgues bicarbonatades, riques en bicarbonats i carbonats, ideals per a alleujar problemes digestius i millorar la circulació sanguínia.
 3. Les aigües ferruginoses, que contenen ferro i són útils en la recuperació d’anèmies i en la millora de l’oxigenació.
 4. Les aigües clorurades, amb alts nivells de clorur, que ajuden a la relaxació muscular i alleugen malalties reumàtiques i artrítiques.

En general, les aigües termals ofereixen beneficis terapèutics com la relaxació muscular i del sistema nerviós, la millora de la circulació, la reducció de l’estrès i l’alleujament de malalties específiques, la qual cosa les converteix en un recurs valuós per a la salut i el benestar del cos.

A continuació detallem una mica més els beneficis de les aigües termals en l’organisme de qui es banya en elles.

 

Beneficis de les aigües termals en el cos

Les aigües termals ofereixen una varietat de beneficis per al cos. Aquí tens alguns d’ells de manera més específica:

 • La calor de les aigües termals ajuda a relaxar els músculs, alleujant la tensió i reduint els dolors musculars. A més, submergir-se en aigües termals pot tenir un efecte calmant en la ment i el cos, la qual cosa ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat.
 • La temperatura de l’aigua calenta de les aigües termals dilata els vasos sanguinis, la qual cosa millora la circulació i promou el lliurament de nutrients i oxigen als teixits. I pot alleujar els dolors i molèsties associats amb afeccions com l’artritis, l’osteoartritis i la fibromiàlgia.
 • La suor produïda durant el bany en aigües termals ajuda a eliminar toxines del cos, la qual cosa promou la salut general.
 • La pell també es veu beneficiada, en suavitzar-se, hidratar-se i millorar la seva aparença en general.
 • La combinació de vapor i minerals presents en les aigües termals pot ser beneficiosa per a afeccions respiratòries com l’asma, la sinusitis i la bronquitis.
 • Submergir-se en aigües termals abans de dormir pot promoure un augment en el somni més profund i reparador, a causa dels efectes relaxants en el cos i la ment.
 • L’exposició a la calor i els minerals presents en les aigües termals pot enfortir el sistema immunològic, ajudant a combatre infeccions i malalties.

És important tenir en compte que els beneficis de les aigües termals poden variar segons la persona i la font d’aigua termal en particular. Sempre és recomanable consultar amb un professional de la salut abans d’utilitzar les aigües termals com a part d’un tractament mèdic.

 

Quan es considera a un jaciment d’aigua termal com a tal?

En primer lloc, ha de contenir aigua subterrània que posseeixi una temperatura superior a la mitjana ambient. A més, es requereix que l’aigua termal contingui una concentració significativa de minerals dissolts, la qual cosa li confereix propietats terapèutiques i beneficis per a la salut.

Aquests minerals poden incloure elements com el sofre, ferro, calci o magnesi, entre altres. 

Així mateix, un jaciment d’aigua termal ha de tenir un flux constant i suficient per a poder ser utilitzat de manera sostenible per a diversos fins, com a banys termals, tractaments a base d’aigua termal com dutxes especials o fins i tot per a la generació d’energia geotèrmica.

En resum, es considera un jaciment d’aigua termal quan presenta una temperatura superior a la mitjana ambient, una concentració de minerals dissolts i un cabal adequat per al seu aprofitament.

 

*Consells per a tenir en compte i gaudir de les aigües termals

Volem donar-te alguns consells per a tenir en compte i gaudir de les aigües termals al màxim i poder gaudir dels beneficis de les aigües termals:

Investiga i tria el lloc adequat

Abans de visitar les aigües termals, investiga diferents opcions i tria un lloc que s’ajusti a les teves preferències. Considera la ubicació, instal·lacions, opinions d’altres visitants i la qualitat de l’aigua.

Consulta la temperatura de l’aigua

Assegura’t de conèixer la temperatura de l’aigua abans de submergir-te en les termes. Algunes poden ser molt calents, per la qual cosa és important tenir precaució i no exposar-te a temperatures que puguin causar cremades.

Respecta les normes i regulacions

Cada lloc d’aigües termals pot tenir les seves pròpies regles i regulacions. Assegura’t de conèixer-les i respectar-les en tot moment. Això inclou aspectes com l’ús de roba adequada, la cura de l’entorn i el respecte a altres visitants.

Hidrata’t adequadament.

Les aigües termals poden provocar deshidratació a causa de la sudoració excessiva. Assegura’t de portar amb tu aigua potable i beure prou per a mantenir el teu cos hidratat durant la visita.

No et submergeixis si tens alguna condició mèdica

Si tens alguna condició mèdica preexistent, com a problemes cardíacs, hipertensió o embaràs, consulta al teu metge abans de visitar les aigües termals. Algunes condicions poden veure’s agreujades per la calor o la immersió prolongada en aigua calenta.

Limita el temps d’immersió

Encara que les aigües termals poden ser molt relaxants, és important no passar massa temps submergit. Consulta als experts del centre per a evitar sobreescalfament o esgotament.

Protegeix-te del sol

Si les aigües termals estan a l’aire lliure, recorda protegir-te del sol. Aplica protector solar abans de submergir-te i considera protegir-te durant les pauses.

Dutxa’t abans i després

Abans d’ingressar a les aigües termals, és important dutxar-se per a eliminar qualsevol producte o substància de la pell. Després de sortir de l’aigua, també és recomanable donar-se un bany per a eliminar els minerals o químics que puguin haver quedat en la pell.

Relaxa’t

Les aigües termals són ideals per a relaxar-se i gaudir de la tranquil·litat. Aprofita l’entorn serè, respira profundament i deixa’t portar per la sensació de benestar que brinden a l’organisme.

Gaudeix d’altres serveis:

Molts llocs d’aigües termals ofereixen serveis addicionals, com a massatges, teràpies o tractaments de benestar que combinen amb la balneoteràpia. Aprofita l’oportunitat per a acaronar al teu organisme i complementar la teva experiència en les aigües termals.

Recorda que aquests consells són generals que et donem a Caldes de Boí, i és important adaptar-los a la teva situació personal i les indicacions específiques de cada lloc d’aigües termals per a gaudir de tots els avantatges i beneficis per al teu cos.