Fisioteràpia respiratòria, l’alternativa a diverses patologies

Descobreix com la fisioteràpia respiratòria s’ha convertit en una alternativa efectiva per a tractar diverses patologies respiratòries.

 

La fisioteràpia respiratòria és una branca especialitzada de la fisioteràpia que s’enfoca en el tractament i la rehabilitació de les afeccions respiratòries.

Es realitza amb l’objectiu de millorar la funció pulmonar, la ventilació i la capacitat respiratòria dels pacients.

Durant i després de la pandèmia de COVID-19, la fisioteràpia respiratòria ha demostrat ser fonamental en la recuperació dels individus afectats per aquesta malaltia i en altres patologies que requereixen els exercicis respiratoris com a part del seu tractament.


Objectiu de la fisioteràpia respiratòria

L’objectiu de la fisioteràpia respiratòria és millorar la funció en la respiració de cada pacient i promoure la salut pulmonar en individus amb afeccions respiratòries.

A través de tècniques i exercicis específics, la fisioteràpia respiratòria cerca optimitzar la ventilació i oxigenació dels pulmons, enfortir els músculs respiratoris, eliminar les secrecions pulmonars i millorar la qualitat de vida dels pacients.

També exerceix un paper important en la rehabilitació pulmonar després de cirurgies o malalties que afecten el sistema respiratori com va ser el COVID 19.


Per a què es realitza la fisioteràpia respiratòria?

La fisioteràpia respiratòria es realitza amb diverses finalitats, entre les quals es destaquen les següents:

1. Millorar la funció pulmonar

Quan se sofreix d’un mal pulmonar significatiu, com a pneumònia i fibrosi pulmonar, la fisioteràpia respiratòria utilitza exercicis d’expansió toràcica que ajuden a enfortir els músculs respiratoris i promoure una millor oxigenació.

2. Facilitar l’eliminació de secrecions

Molts pacients amb COVID-19 experimenten acumulació de secrecions en les vies respiratòries, la qual cosa dificulta la respiració i augmenta el risc d’infeccions pulmonars.
La fisioteràpia respiratòria inclou tècniques de drenatge postural, vibracions i tos assistida per a ajudar a mobilitzar i eliminar les secrecions abans esmentades.

3. Prevenir complicacions respiratòries:

La immobilitat prolongada, la feblesa muscular i la falta d’activitat física durant una malaltia respiratòria, poden conduir a complicacions més severes, com a atelèctasis (col·lapse pulmonar) i pneumònies nosocomials.
La fisioteràpia respiratòria treballa en la prevenció d’aquestes complicacions en un malalt mitjançant la mobilització primerenca, l’enfortiment muscular i l’optimització de la ventilació.

 

En què consisteix la fisioteràpia respiratòria?

La fisioteràpia respiratòria utilitza una varietat de tècniques i enfocaments per a abordar les necessitats individuals de cada pacient. El fisioterapeuta determina quina és la teràpia més adequada depenent de les patologies respiratòries.

Aquestes són algunes de les tècniques més comunes:

 

Exercicis de respiració

El fisioterapeuta ensenya tècniques de respiració profunda, controlada i coordinada per a millorar la funció pulmonar i enfortir els músculs respiratoris.

 

Tècniques d’expansió pulmonar

En aquest cas, s’utilitzen diferents mètodes d’exercicis respiratoris per a incrementar la capacitat pulmonar, com l’ús de dispositius d’inspiració i espiració, millorant així la capacitat dels pulmons per a inhalar i exhalar aire prevenint malalties.

 

Drenatge postural de la caixa toràcica

A través de la inclinació del cos en diferents posicions i l’ús de vibracions o tustos, es facilita el drenatge de les secrecions pulmonars i la seva eliminació de la caixa toràcica.

 

Exercicis d’enfortiment

Gràcies a la seva especialitat, el fisioterapeuta pot valorar i recomanar exercicis específics per a enfortir els músculs respiratoris i millorar la resistència pulmonar.

 

Entrenament de la tolerància a l’exercici

Es treballa gradualment per a augmentar la capacitat del pacient per a realitzar activitats físiques i millorar la seva resistència.

 

La importància de la fisioteràpia després de la pandèmia de Covid-19

La pandèmia de COVID-19 ha deixat al seu pas una gran quantitat de pacients amb seqüeles respiratòries. Molts d’ells experimenten disminució de la funció pulmonar, feblesa muscular i dificultats respiratòries persistents. En aquest context, la fisioteràpia respiratòria juga un paper crucial en el procés de recuperació de la Covid.

La fisioteràpia respiratòria pot ajudar aquests pacients a millorar la seva capacitat pulmonar, enfortir els músculs respiratoris i facilitar l’eliminació de secrecions.
A més, també s’enfoca en la rehabilitació general del pacient, promovent la mobilitat, la resistència i la qualitat de vida.

És important destacar que la fisioteràpia respiratòria ha de ser realitzada per professionals capacitats i especialitzats en aquesta àrea. Cada pacient ha de rebre un pla de tractament individualitzat i adaptat a les seves necessitats específiques.


L’atenció que necessites a Caldes Boí

A Caldes de Boí, la fisioteràpia respiratòria pot formar part d’un enfocament integral d’atenció mèdica per a pacients amb malalties pulmonars cròniques o agudes. comptaràs amb professionals altament capacitats i dedicats, que et brindaran un enfocament personalitzat per a abordar les teves necessitats individuals.

L’equip de fisioterapeutes respiratoris treballarà amb tu de prop, avaluant la teva condició actual i dissenyant un pla de tractament adaptat als teus objectius i capacitats.

La nostra distinció radica en el nostre enfocament integral cap a la salut respiratòria, recolzat per un programa únic que combina tres serveis essencials:


1.- Estufes naturals, autèntiques grutes naturals que emanen aigua termal a una temperatura de 56ºC i proporcionen un tractament ancestral utilitzat des de l’època romana per a abordar afeccions respiratòries i articulars.

2.- Teràpia d’inhalacions i aerosols, també basada en les propietats úniques de les nostres aigües termals.

3.- Fisioteràpia respiratòria, un servei que complementa de manera integral el nostre tractament.


Aquest enfocament complet, combinant tractaments únics amb pràctiques reconegudes a nivell global, ens distingeix com un destí destacat per a la cura respiratòria.

No esperis més per a buscar ajuda i millorar la teva salut respiratòria. A Caldes de Boí, trobaràs un entorn tranquil i acollidor, on et sentiràs recolzat i cura en cada pas del camí cap a la teva recuperació.

 

Per a qui està indicat el tractament respiratori a Caldes Boi?

El programa que oferim a Caldes de Boí és recomanat tant per a nens a partir de 3 anys com per a adults que sofreixen de diverses afeccions respiratòries, com a rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC) o bronquitis crònica.

Recordem que aquest tractament es duu a terme mitjançant una avaluació realitzada per metges del balneari, els qui prescriuen diferents tècniques. Aquestes inclouen l’ús d’estufes naturals d’aigua sulfurada, inhalacions i aerosols d’aigua termal, exercicis respiratoris i fisioteràpia respiratòria.

Hem de recordar també el benefici que ofereix l’Aigua del Avellaner, que ajuda a fluïdificar les secrecions de les vies respiratòries, i l’Aigua de la Tartera, que és sulfurada i excel·lent per a enfortir el sistema immunitari. 

En conjunt, aquest programa busca proporcionar alleujament i millorar la salut respiratòria dels participants mitjançant teràpies específiques i el consum d’aigües amb propietats beneficioses.

La fisioteràpia respiratòria pot ser l’impuls que necessites per a respirar amb major facilitat i viure una vida plena i activa. Pel que recomanem àmpliament acostar-se amb nosaltres per a obtenir major informació sobre aquest tema.